Els miracles no existeixen.

Segons l’última enquesta de percepció social de la ciència, un 27% dels espanyols considera l’homeopatia “bastant o molt científica”. Preocupant, perquè traieu-vos-ho del cap, els miracles no existeixen. Com ja vam avançar, ens hem proposat desmentir i desemmascarar tot allò que prediquen algunes pseudociències i que lamentablement, s’estan posant de moda amb l’ajuda de certs mitjans.

Steve Jobs, creador d’Apple, és a dir una persona formada i amb recursos, creia en la medicina alternativa. Contrari a sotmetre’s a una cirurgia, va decidir recórrer a una dieta vegana; sucs de fruita miraculosos, neteges d’intestins, acupuntura i altres remeis que trobava per Internet (sic), res sense massa evidència científica, per no dir cap. Fins que finalment es va rendir a allò que temia, una intervenció quirúrgica. Malauradament, ja era massa tard. No podem assegurar que si s’hagués sotmès a una operació quan va ser diagnosticat se n’hagués sortit, però el que està clar és que el fet de postposar-ho no li va fer cap bé.

Però no vull parlar de l’Steve Jobs, vull parlar dels farsants que corren pels mitjans i per les xarxes. Així d’entrada és un tema que dóna per escriure hores i hores, i només puc dir que controlar tot el que corre per Internet és impossible, és una eina massa poderosa, qualsevol pot crear un blog o pàgina web i explicar-hi el que li sembli. Avui em centraré en parlar-vos de la Belle Gibson. Qui és la Belle Gibson? Una noia australiana de 23 anys, mare soltera i ‘bloguera’ de moda, la qual assegurava que malalta d’un càncer cerebral terminal, va decidir deixar la quimioteràpia i canviar-ho per una dieta especial. Dieta especial dissenyada per ella mateixa. Na Belle assegurava que se n’havia sortit. La clau de tot plegat era fer exercici i reduïr el consum de sucres, evitar el gluten (sembla ser que també està de moda deixar de menjar gluten) i evitar beure cafè. I així és com va aconseguir que el seu tumor cerebral desaparegués. Oh, miracle!

Un pot pensar que qualsevol persona amb dos dits de front no s’ho creuria. La realitat és una altra. L’èxit del blog i l’app creada per la Belle, The Whole Pantry, on hi publicava receptes i idees per un canvi d’estil de vida, semblava no tenir aturador. Tenia milions de seguidors, la premsa l’elogiava, col·laborava amb ONGs i fins i tot havia publicat un llibre, tot un best-seller. Quina bogeria, oi? Ara mateix em vénen al cap alguns llibres que vaig veure per moltes paradetes el dia de Sant Jordi, i sí, la gent els comprava.

El cas és que ara, probablement degut a la forta pressió a la que estava sotmesa, na Belle ha confessat: mai ha estat malalta. La senyoreta Gibson assegura que no busca el nostre perdó, sinó que pensem que “d’acord, és humana”, i que malgrat no saber com es desenvolupa i evoluciona un càncer, pensa seguir recomanant la seva dieta. Així, amb un parell. Llegeixo que va tenir una infantesa difícil, no en sé gaire de psicologia però potser tota aquesta mentida, que se li ha anat de les mans, és culpa d’una forta falta d’atenció. Hi ha qui assegura que probablement la noia va acabar creient-se la seva pròpia invenció, que ella estava segura de que havia trobat una cura per la malaltia que en realitat no patia. No vull ni pensar en la quantitat de gent que se la deu haver cregut i deu haver seguit els seus consells durant tot aquest temps. El que està clar és que la noia necessita ajuda i espero que la trobi.

1429772571557

Ironies de la vida, aquesta exitosa aplicació havia estat seleccionada per ser de les primeres a ser inclosa a l’Apple Watch.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s