Aspartams, avui sopem a l’infern!

En els últims mesos he vist certes notícies i reportatges compartits a Facebook que ens avisem de la toxicitat de l’edulcorant artificial Aspartam que avui m’agradaria desmentir aquí.

Ai… Facebook, que faríem els científics malvats sense aquella font inacabable de conspiranoia?

Però, anem per parts:

Què és l’Aspartam?

L’Aspartam és un edulcorant (Classificat com a número d’additiu alimentari E-951), amb una capacitat endolcidora 200 vegades més gran que el sucre.

Està format per dos aminoàcids (àcid aspartic i fenilalanina) units a un grup metil.

aspartame

L’aspartam es va descobrir al 1965 per l’empresa G.D. Searl and Company, quan intentaven trobar un nou medicament antiàcid. Un dels químics del laboratori era un guarro i va anar a dinar sense rentar-se les mans i, al llepar-se els dits, va trobar que tenien un gust molt dolç.

Vint anys més tard, aquesta empresa va ser absorbida per Monsanto, que van ser els que van començar a comercialitzar l’aspartam amb el nom comercial de NutraSweet.

Oh, Déu meu! Monsanto! Ràpid, amagueu les criatures!

Actualment, la fabricació i comercialització de l’aspartam és lliure, ja que l’exclusivitat de la patent va expirar ja fa molts anys.

Podem trobar aspartam en begudes light, xiclets sense sucre, caramels i altres productes dolços que es prenen freds, ja que l’aspartam descompon fàcilment a altes temperatures.

Com és descomposa l’aspartam?

Quan l’aspartam entra al nostre organisme es descompon en els aminoàcids que els componen, produint-se també metanol.

aspartame2

Ens els articles contraris a l’aspartam es critica sobretot la toxicitat del metanol pel nostre organisme però, és això cert?

Toxicitat del Metanol

El metanol, efectivament, és un producte tòxic però, com tot en aquesta vida, depèn de la dosi. La Legislació europea estableix com a Ingesta diària admissible una dosi màxima de 40 mg per kilo corporal. És a dir, per una persona que pesi 70 kg, la ingesta màxima diària de metanol seria de 2800 mg.

Ara bé, també us puc assegurar que aquest màxim diari s’estableix amb molta precaució. En la meva feina en un departament de toxicitat d’una farmacèutica, establíem aquest màxim com el 10% de la dosi que realment havíem trobat que era tòxica.

Fem uns càlculs. Una Coca-cola light conté 185 mg d’aspartam, que un cop descomposats formen 20 mg de metanol (relació mol a mol passat a mg mitjançant el pes molecular), això vol dir que una persona de 70 kg de pes necessitaria beure 140 Coca-coles light al dia per assolir el màxim d’ingesta diària!

Mireu, si sou capaços de fotre-us 140 Coca-coles light, us mereixeu la mort i un premi Darwin, per burrus!

A tot això, el metanol també es pot trobar de manera natural en, per exemple, les fruites. Hi ha estudis que han xifrat de 400 a 1400 mg de Metanol en un kilogram de pomes (unes quatre peces) degut a la desmetilació enzimàtica de la pectina que contenen a la pell.

És més, el mateix estudi ens parla de la formació endògena de metanol en el nostre cos, que es xifra entre 300 i 600 mg diaris! No cal que us expliqui com tendim a expulsar-lo del nostre cos, oi?

Altres possibles efectes tòxics de l’aspartam

També es parla dels efectes tòxics de la fenilalanina per a gent afectada per una malaltia rara anomenada fenilcetonúria. Efectivament, els afectats per aquesta malaltia no son capaços de digerir correctament l’aminoàcid fenilalanina i han d’evitar-lo en la mesura de lo possible. No poden prendre aspartam com tampoc poden prendre molts altres productes com per exemple llet, ous, carn, peix o cereals. És per aquest cas específic que els aliments que contenen aspartam han de portar un avís que diu “conté una font de fenilalanina”.

Per a la resta de mortals, la fenilalanina és un aminoàcid essencial, és a dir, el nostre propi cos no el sintetitza però els necessitem per viure i, per tant, hem d’incorporar-lo cada dia en la nostra dieta amb la ingesta de proteïnes animals i vegetals.

Begudes light o amb sucre?

A diferència de l’aspartam o altres edulcorants artificials, el sucre si que s’ha demostrat que és perjudicial per a la salud, provocant obesitat i problemes de fetge, entre altres.

No entraré més en el tema però queda demostrat que si us voleu beure una Coca-cola light o qualsevol altre producte que contingui aspartam, ho podeu fer amb tranquil·litat però sense abusar, com tot.

Fonts:

1. Lo que no os han contado sobre el aspartamo, E-951

2. Diez razones para evitar el aspartamo a toda costa

3. El Aspartamo, un edulcorante seguro

4. Endogenous production of methanol after the consumption of fruit

5. Qué tienen en común las manzanas y el aspartamo?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s