Desmuntant el moviment antivacunes. Capítol 2: Si tant segur n’estàs de que això funciona…

L’altre dia algú em comentava que uns coneguts es plantejaven canviar els nens de l’escola hippie progre (per no dir giliprogre) on anaven perquè de tant en tant hi havia per exemple, un brot de tos ferina. I vaja, que no seria cap tonteria. He buscat si havia sortit alguna notícia al respecte i no ho he sabut trobar, però he trobat altres casos de brots similars en instituts de València i suposo que tots recordareu el brot de xarampió del Sonar de fa un parell d’anys. El xarampió, que el teníem pràcticament eradicat! I com pot ser que això passi si la majoria de la població té dos dits de front i es vacuna ? En aquest post intentaré explicar-vos-ho breument.

Com ja vaig avançar en el primer capítol, una de les coses que solen dir els antivacunes és que ells no ens haurien de semblar un perill si tant segurs n’estem de que una vacuna X funciona. Sí, les persones que decideixen no vacunar-se són un perill encara que la majoria de la població ho faci. I és que la finalitat de la vacunació no és només protegir-se a un mateix  de la malaltia o malalties per les quals ha estat vacunat, sinó també establir un fenomen d’immunitat col·lectiva o de grup. 

Per immunitat col·lectiva o de grup entenem la protecció de la població davant una infecció degut a la presència d’individus immunes a tal infecció. Depèn de l’eficàcia i cobertura vacunal i suposa la disminució de la probabilitat de que en un grup o comunitat la introducció d’un agent infecciós causi una epidèmia, ja que se’n talla la transmissió gràcies a la falta de  subjectes susceptibles per a mantenir la seva circulació, i així s’entra en una fase de control.

Malauradament, cap vacuna és efectiva al 100% i per això mateix és important que una gran proporció de la població estigui vacunada. A més a més, també s’ha de tenir en compte que hi ha persones immunocompromeses que no poden ésser vacunades, a part de nens que encara són massa petits, malalts de càncer, embarassades, etc. Depèn de tots nosaltres protegir-los a ells també. Així que si em pregunteu a mi, no només us diré que decidir no vacunar els teus fills és perillós, sinó que la gent que fa això són uns autèntics egoistes, ja que segons quines decisions ens afecten a tots.

Si voleu, hi posem números. Faré servir el mateix exemple que s’explica a la web del Centers for Disease Control and Prevention. Imagineu un institut amb 1000 estudiants, on cap ha agafat mai el xarampió i on tots han estat vacunats, a excepció de 5 alumnes. El centre resulta ser exposat al xarampió i els 5 estudiants que no han estat vacunats, s’infecten. Dels 995 que sí que ho estan, s’esperaria que alguns no responguessin a la vacuna. L’eficàcia de la vacuna del xarampió en dues dosis pot ser d’un 99%. Però imaginem ara que són 7 els alumnes vacunats que agafen el xarampió. Així doncs, tenim 12 casos i el 58% d’aquests són estudiants que havien estat vacunats. Demostra això que la vacuna no funciona ? NO. Simplement veiem que els vacunats que per motiu X no els ha funcionat superen en número als que no havien estat vacunats. Mirem-ho d’una altra manera; el 100% dels no vacunats ha emmalaltit davant un 1% dels vacunats. La vacuna ha protegit a la majoria, i si ningú hagués estat vacunat, probablement no estaríem parlant de 12 casos sinó de 1000.

Així que estimats pares que decideixen seguir aquesta moda de no vacunar els nens perquè vés a saber què porten les vacunes o quins beneficis en treuen les  farmacèutiques de tot plegat: tot i que sou uns irresponsables, és probable que els vostres nens, angelets que no en tenen la culpa de les vostres manies, no agafin mai res, cert. Però sento dir-vos que és gràcies a l’èxit d’aquesta gran conspiració mundial, més coneguda com a campanyes de vacunació, que no pas a una altra cosa.

herd-immunityjpg-e2a094c9040c0789

PD: no voteu a la Forcades.


2 thoughts on “Desmuntant el moviment antivacunes. Capítol 2: Si tant segur n’estàs de que això funciona…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s