Tonyines no tan bàsiques

Farà cosa d’un any estava fent la defensa oral del meu treball de final de grau. El president del tribunal, un home que, sincerament, de genètica i d’evolució tenia pinta de no saber-ne massa, em va preguntar “I tot això, per què serveix? Realment et cal conèixer tant a fons els patrons de reproducció de la tonyina??”. Passat el meu primer impuls de contestar amb tota l’amabilitat que sóc capaç (es a dir, poca) “Perquè per posar-me a fer les coses a mitges no m’hi poso” vaig elaborar una resposta més decent i adequada.

Per què ens serveix conèixer els patrons reproductius de la tonyina? Quina aplicabilitat té? O, anant una mica més enllà, quina aplicabilitat té la ciència “bàsica”?

Primer, he d’admetre que odio el terme “bàsica” aplicat a la ciència. Més que res, perquè acostuma a ser complicada de collons. Però sobretot odio la distinció entre ciència “bàsica” i ciència aplicada. Tota la ciència és aplicable a més curt o llarg termini i, sense la mal anomenada ciència “bàsica”, l’aplicada no existiria.

Us explico. El meu TFG tenia, com a finalitat última, entendre millor i descriure tant bé com poguéssim el patró reproductiu de la tonyina vermella a partir d’estudis relativament senzills de filogènia i genètica de poblacions. Analitzàvem el DNA mitocondrial per tal de distingir les mares implicades en cada pic de posta, ja que aquesta molècula és de transmissió exclusivament materna. Total, que vam generar unes dues centes seqüències i uns arbres filogenètics preciosos que, a part de servir per tornar boig a algun daltònic, ens va servir per escriure unes 30 pàgines de document i determinar com es distribuïen els patrons de reproducció i cada quan més o menys es reproduïa cada grup de tonyines.

I ara la resposta a la gran pregunta. Tot això per què? Bé, a dia d’avui la tonyina vermella està amenaçada i en perill d’extinció. Hi ha diverses iniciatives arreu que intenten aconseguir la reproducció en captivitat d’aquest animal. A dia d’avui, el que es fa és capturar individus joves i engreixar-los en captivitat. Estudis com el que vaig estar fent al Laboratori d’Ictiologia Genètica de la UdG poden ajudar a desenvolupar noves estratègies per aconseguir aquesta reproducció en captivitat.

Així doncs, és tant “bàsica” com diuen la ciència “bàsica” i no té cap aplicació? Penseu en l’exemple que us acabo de presentar. Sabeu quina quantitat de diners pot arribar a moure el mercat de la tonyina? I tot fet a partir d’estudis de ciència “bàsica”. Doncs bé, cada cop més, les convocatòries de finançament pensen i es limiten a ciència aplicada. I no només això, sembla que, si no fas ciència aplicada, el que fas no té valor. DONCS NO! I, de manera molt indignada, deixeu-me, des d’aquí, reclamar més inversió en ciència “bàsica”, més projectes de ciència “bàsica”, més ciència en general i una posició de doctorat per mi (què passa, això no era una plataforma de llançament per la meva carrera professional??!).

Anuncis

2 thoughts on “Tonyines no tan bàsiques

  1. Primer de tot, felicitats pel blog. Feia temps que esperava que algú fes una cosa així, sobretot per poder contraatacar les publicacions pel Facebook de pàgines amb titulars com “la cáscara de limón cura el cáncer” i aquestes porqueries que es troben per internet.
    Segon de tot, felicitats per aquesta entrada. Perquè en debats amb coneguts sovint em deien que era normal que es retallés en investigació a les Universitats, perquè la ciència bàsica no aporta res. I en aquesta entrada no es podia haver explicat millor.
    Per últim, al senyor Brock li haguessin pogut preguntar el mateix quan va descriure Thermus aquaticus, i no crec que s’imaginés que algú en treuria algo tan útil com la Taq polimerasa per fer PCRs… Així que deixin en pau la ciència bàsica, que sense base no es pot fer res ni anar enlloc.

    Liked by 2 people

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s