Desmuntant el moviment antivacunes. Capítol 3 : “Breu reflexió sobre el veritable cost de tot plegat”.

Tant el biotecnòleg com la biòloga del grup avui us volíem expressar la nostra reflexió sobre el tema del dia així que som-hi:

Maria:

Ahir vam conèixer la notícia d’un nen de 6 anys d’Olot hospitalitzat per diftèria, el primer cas a l’Estat des de l’any 1987. Que no hi hagi hagut més casos és gràcies a la vacunació generalitzada de la població, i de la importància de tallar la transmissió de qualsevol agent infecciós mitjançant aquest alt percentatge de persones vacunades, ja en vaig parlar al capítol 2. No em voldria repetir; però si la taxa de vacunacions va baixant, tindrem un problema. I es podria haver titulat aquest capítol amb un “JA US HO VAM DIR”, però bé, m’he reprimit.

Pòster del Ministeri de Sanitat del Regne Unit. Anys 50
Pòster del Ministeri de Sanitat del Regne Unit. Anys 50

Llegeixo que els pares no eren partidaris de la vacunació, els motius, no els sé. No sé si és perquè creuen que provoquen autisme, perquè creuen que el nen ja desenvoluparà defenses tot solet (aquest argument m’encanta i ja en parlaré més endavant) o perquè no volen donar cap mena de benefici al lobby farmacèutic. Respecte aquest últim punt : les farmacèutiques, amics, no deixen de ser una empresa, i com a tota empresa, els interessa tenir beneficis. Ves que no descobrim la sopa d’all, ara. Que potser hi ha coses que s’haurien de gestionar d’una altra manera? Segurament. Però el cas és que les malalties infeccioses ja hi eren abans que qualsevol científic malvat tipus Jenner o tipus Pasteur que decidís fer alguna cosa al respecte per aturar-les, i que desenvolupar una vacuna no és tan fàcil com alguns us penseu, i molt menys fabricar virus i bacteris expressament per vendre-us les vacunes després [ conspiranoia alert ].

Però ja m’estic desviant del tema i aquesta no era la meva intenció inicial. Jo la reflexió que voldria fer és: val la pena enviar un nen a la UCI perquè no vols pagar el preu de la vacuna que resulta que està inclosa en el calendari de vacunacions del nostre estimat i maltractat sistema sanitari públic ?  D’acord, algunes no estan incloses, però en el cas de la diftèria sí. I si no ho estigués, comparem el cost real del preu d’aquella sola vacuna amb el que ens enfrontem ara mateix. Tenim unes 150 persones que han estat en contacte amb aquest nen els darrers dies sota observació, i els nens de l’escola, els tenim rebent revacunacions. Per no parlar de l’antitoxina que el Ministeri ha hagut d’anar a buscar a Rússia després d’haver hagut de llençar una alerta internacional, ja que aquí no teníem casos de diftèria des de feia gairebé 30 anys.

Molt bé, no volíeu beneficiar les farmacèutiques però ara tenim un nen patint (que espero que es recuperi aviat, de tot cor), unes atencions mèdiques i una despesa que no hagués calgut per més de 100 persones i la compra de medicaments que no eren necessaris. Us mereixeu un aplaudiment ben fort, i a la cara. No em vull ni posar a la pell dels pares ara mateix ni dir el què mereixen per tot plegat, però vaja, tot càstig em sembla poc. De moment, suposo que la consciència gaire tranquila no la tindran.

Si visquéssim als Estats Units potser us podria parlar de números més concrets, com a la imatge, però em temo que no disposo d’aquests. En tot cas, la imatge em sembla prou il·lustrativa.

El brot de xarampió de l'any 2008 va suposar un cost per cas de més de 10000 dòlars davant els dos dòlars que val la vacuna.
El brot de xarampió de l’any 2008 va suposar un cost per cas de més de 10000 dòlars davant els dos dòlars que val la vacuna.

Marc:

Diftèria. Ja quasi ni recordàvem aquesta paraula ni tot el que duu associat, que pot arribar a ser la mort. Transmesa per fluïds (incloent els pollastres que us surten quan tossiu). No em vull posar a contar per quants llocs ha passat el nen abans d’arribar a l’hospital, però esperem que no vagi a més. Més que res, perquè, quan crèiem que havíem aconseguit pràcticament eradicar una malaltia i havíem deixat de fabricar-ne la cura, que aparegui ara és, com a mínim, per espantar-se.

Xarampió. No sé si recordareu, però fa pocs mesos a Disneyland Amèrica va donar-se un brot de xarampió, l’origen del qual era, de nou, un nen no vacunat. Algú recorda l’última vegada que va sentir a parlar d’una epidèmia de xarampió? Jo tampoc.

Estem parlant de malalties greus, que fins ara havíem reduït fins a la pràctica eradicació. Malalties que, per l’egoisme i la ignorància d’uns pares que prefereixen creure’s una monja i un article retirat per frau que a la comunitat científica.

Com hem arribat fins aquí? Doncs com sempre, per la premsa. Avui mateix, TV3 i RTVE (les dues grans televisions públiques del país) en els telenotícies respectius parlaven d’un presumpte debat sobre la vacunació. Debat?! Quin debat? La comunitat científica en bloc aprova la vacunació, la recomana i, en general, en demana l’obligatorietat. És vergonyós que, des dels mitjans de comunicació, ens venguin que existeix un debat. Perquè això suposa posar al mateix nivell les evidències científiques (existents, provables i reproduïbles) i la conspiració, la falsedat i l’estafa.

Des d’aquí demano, per favor, que totes les despeses associades al tractament dels infants no vacunats corrin a compte dels pares que es neguen a protegir-los i assegurar la seva salut. A més, proposo que se’ls retiri la custòdia, per atemptar contra la salut dels seus fills i la de tots. Perquè no es pot permetre que per l’egoisme i l’estupidesa d’uns quants la salut de tota la població es posi en risc. I finalment, que si, per desgràcia, es produeix alguna mort associada a brots de malalties evitables amb una simple punxada, es demandi per delicte contra la salut pública a la senyora Forcades, el senyor Jara i tots aquells que, des de l’altaveu que els dóna la premsa i/o la política, ataquin el sistema de vacunació, l’eficàcia d’aquestes i el balanç risc-benefici demostrat repetidament.


7 thoughts on “Desmuntant el moviment antivacunes. Capítol 3 : “Breu reflexió sobre el veritable cost de tot plegat”.

    1. Això no deixa de ser una reflexió/opinió, com bé assenyalem. I s’hi pot estar d’acord o no. Tot i que la vacunació no sigui obligatòria, des de la comunitat científica es demana que ho sigui. I respecte això de la custòdia, repetim, una opinió. Han posat en risc la salut del seu fill i la de la resta de nens sense necessitat, exposant-los a una malaltia que pot provocar la mort. Per mi, és de pares bastant irresponsables, la veritat.
      A part, assenyalar també que no té sentit que la vacunació d’animals de companyia sigui obligatòria i no la de la població, però no ens deixen legislar, què hi farem.

      M'agrada

  1. bones,
    he arribat aquí llegint i buscant info de vacunes. Sóc biòleg, encara que més de la branca de bota que de bata, per tant malgrat n’estic allunyat professionalment tinc certa formació bàsica. Sóc pare, de dues filles vacunades malgrat que amb molts dubtes i que no vam cumplir els terminis protoclaris.
    Veig que teniu certa vocació divulgativa, tot i que amb un to un pèl cínic pel meu gust, per tant us deixo els motius dels meus dubtes existencials i a veure si me’ls esbandiu.
    Confio en la comunitat científica, però comparteixo els recels dels antivacunes en la indústria farmacèutica i medicoassistencial a l’hora d’abaratir costos, per tant el meu principal dubte és, a part dels avantatges pràctics obvis, quin avantatge mèdic té vacunar un nadó de 2 mesos amb fins a 7 o 8 o no sé quantes vacunes a la vegada? Si no vaig mal informat al tenir un sistema inmunitari tan dèbil calen més recordatoris, de fet no està exposat a molts d’aquests patògens (vacunem de la hepatits B a nadons, quan només es transmet per via sanguínia o sexual oi?; i al no moure’s dificilment està exposat al tètanus, per exemple…) Està clar que les vacunes han passat els corresponents controls, però una sobreestimulació del sistema immunitari en un organisme tan petit no pot tenir conseqüències? em refereixo a al·lèrgies i intoleràncies vàries, que malauradament cada cop són més freqüents… Quan vaig dir a la meva pediatra que no volia posar totes les vacunes de cop tan petites, no em va saber convèncer ni donar cap referència de cap estudi en aquest sentit, en coneixeu algun amb un nombre d’anys de seguiment i una mostra suficients?
    Llavors hi ha el tema dels excipients que porten, on trobes diferents cases comercials, diferents substàncies, diferents combinacions de vacunes, etc, i cap professional dels serveis assistencials et sap explicar perquè s’ha escollit A i no B, que no dic que sigui feina seva, però si com ciutadans demanem explicacions ens haurien de poder remetre a una font que ens ho aclareixi, si no te’n vas a st. google i ja hi som pel tros.
    En definitiva, que crec que és un tema molt complex, que tot i posant per davant la credibilitat de la ciència, malauradament hi ha no pocs casos de productes llançats al mercat i que els anys han demostrat relacions causa-efecte que amb els estudis previs a l’aprovació no s’havien vist (el millor exemple els pesticides agrícoles que ens mengem, amb unes llistes de productes acceptats que canvien més que l’Alves de pentinat…).
    Au, aquí ho deixo,
    salut, ciència i esperít crític,

    M'agrada

    1. Entenc perfectament què vols dir, Quim. Sobre el tema patents/costos, com bé saps, la ciència no hi té gaire a veure. Però tenim pendent posts sobre excipients/adjuvants i sobre més informació sobre el calendari vacunal, així com també sobre falsos mites del sistema immunitari. Totalment d’acord en que sovint fa falta més informació per part del metge/pediatra. Espero que t’aclarim alguns dubtes !

      M'agrada

    2. Quim, lamentablement en diré una de grossa: els metges no son científics. No estan acostumats a experimentar, son una altra cosa. Amb aixo no et vull dir que no te’ls hagis d’escoltar, vull dir que molts d’ells no parlen amb el llenguatge científic, potser el teu pediatra no va saber trobar els arguments. Es cert que hi ha problemes d’alergia, pero es un risc que estic disposat a córrer. No soc expert en vacunació, ni biòleg, soc un pobre químic pero si es posen 7 vacunes de cop es per minimitzar punxades, i costos. El problema de Google es q no hi ha criteri del q es publica o no. De totes maneres el teu dubte no neix almenys de la desinformació ni de l’egoisme, cosa q es d’agrair. Amb els pesticides… Si, bons no son pero un altre cop es risc-benefici. O reduím població. Ara bé, veient l’esperança de vida d’avui i fa 70 anys… Alguna cosa hem fet bé

      D’altra banda entenc el to cínic dels bloggers, he discutit molt darrerament amb fanàtics i no hi ha res a fer, tan sols et queda la rebequeria

      M'agrada

Deixa un comentari