Expectatives

Anem a veure.

 • Oi que quan voleu parlar amb algú (viu) no aneu al mèdium, sinó que agafeu el mòbil i truqueu? Malgrat que les empreses de telecomunicacions només volen guanyar diners, les trucades es tallen i la tarifa de dades és una porqueria?
 • Oi que quan voleu un cotxe aneu a un concessionari de la marca que vulgueu i no us feu el cotxe amb motor d’aigua al garatge de casa vostra, perquè sabeu que no tindrà els nivells de seguretat d’un vehicle manufacturat? Malgrat que les empreses automobilístiques només volen guanyar diners, i cal fer-los manteniment, contaminen i com tothom en té un, hi ha uns embussos importants?
 • Oi que quan veieu una sèrie de televisió o aneu al cinema, voleu veure bons efectes especials, o una fotografia “d’autor” del director de culte, és a dir, teniu unes expectatives altes respecte el que aneu a veure? Malgrat que el cinema és una indústria pensada per a guanyar diners a costa d’oferir-te experiències efímeres?
 • Oi que quan pagueu 10€ per un gin-tònic, exigiu i trieu la ginebra i la tònica, i us emprenyeu quan us la foten de garrafó? Malgrat que les discoteques no són una ONG, estan allà per guanyar molts calers per deixar-te sord i fer-te sentir que tens expectatives d’arrambar l’api aquesta nit.

Alguns fins i tot fan exercici, mantenen una dieta equilibrada i sana, i llegeixen llibres que no són d’autoajuda.

Molt bé. Ara perdoneu, però vaig a cridar.

ALESHORES PER QUÈ DIMONIS EN LLOC DE FER CAS AL METGE O AL FARMACÈUTIC, US FOTEU DINS DEL COS LA PRIMERA MERDA QUE UN XARLATÀ US DIU QUE “A MI EM FUNCIONA”O “AIXÒ CURA L’EBOLA, LA DIFTÈRIA I ELS PEUS PLANS”

Expliqueu-m’ho perquè jo sincerament no ho entenc. Per les pèrfides farmacèutiques? Què passa, els altres són uns altruistes? Els editors de llibres, el carnisser de la cantonada, el de la botiga dels mòbils, el mecànic de “la peça ha de venir d’Alemània”, el fruiter que et posa la carxofa gairebé amb l’arrel, aquests no ho fan per guanyar diners? Per què Audi sí i Pfizer no? Per què Movistar (Movistar, neng!!) i Bayer no? O Endesa? O la Fox? O HBO?

El teu veí et diu que és youtuber i que ha fet una sèrie millor que GoT i li fots cas? A que no! Aleshores per què fas cas dels venedors de miracles, els homeòpates, els bevedors d’aigua salada, els dels MMS, i tota aquesta trepa? No tens en bona estima la teva salut, el teu cos? Et fotràs dins lleixiu o la primera merda que et digui un “curanderu” o un producte sintetitzat de la natura i elaborat massivament per un laboratori, com l’Aspirina, o el paracetamol?

En realitat és un fals dilema. Les farmacèutiques fan productes que funcionen. Que fan negoci amb la teva salut? Sï, i tant, però és que els pseudocientífics i “curanderus” també, i a més et poden matar, no salvar. Les farmacèutiques tenen controls estrictes i alguns medicaments poden portar anys fins que surten al carrer. Però no perquè vulguin guanyar diners, els seus medicaments són menys eficaços. Si els remeis tipus “a mi em funciona” haguessin de passar el que passen els medicaments reals, no duraven ni una punyetera setmana. Per això juguen a barrejar els interessos econòmics (èticament molt discutibles, d’acord) amb els resultats dels remeis.

Com el desenvolupament d’un avio. A que no agafarieu mai un avió que no tingués uns enginyers, càlculs, assajos i proves pertinents, i que està sotmès a manteniments estrictes? I fins i tot així, hi ha accidents. Un de cada no sé quants milions d’hores de vol. Us imagineu el ràtio hores de vol/avaries d’un avió casolà que ha fet el veí amb un motor “secret” que no contamina i sense ales perquè “això és de la malvada empresa aeronàutica?” A que ni us acostarieu, i pensarieu que el veí està per tancar i tirar la clau?

Doncs pel mateix raonament, hauriem de sortir tots corrents si el veí ens ofereix unes pastilles que fa ell a la banyera de casa i que ho curen tot, fins i tot el càncer. I en canvi, no ho fem.

Amb el nostre cos, el més preuat dels nostres béns, li donem un cotxe segur, bons aliments, exercicis, i ens entossudim a no fer servir els millors productes que ha fet l’home. Que han doblat l’expectativa de vida, han reduït en moltissim les causes prematures de mort per malaltia.

I els volem donar l’esquena perquè fan com totes les altres empreses, guanyar diners a costa nostra. Potser el problema és com està muntat el negoci, no els productes.

Anuncis

One thought on “Expectatives

 1. El problema cau directament dins d’un prejudici més general: la mania que té certa gent d’aquest país a les empreses. Oh! una empresa! un empresari! Ràpidament venen al cap imatges de senyors grossos i calbs, vestits de negre, amb copalta i fumant un Montecristo de 15 cm. Són explotadors! Només pensen en el benefici!

  Però curiosament pràcticament tot el que necessitem per a la nostra vida diària es produït per empreses, creades per empresaris, que han contractat treballadors. D’on us penseu que surten les samarretes que porta David Fernández? i el tofu que menja Joan Herrera i la bicicleta amb que és desplaça? i l’hàbit que portava la Teresa Forcades i el micròfon que fa servir quan l’entrevisten? i les teles per on els veiem, els ordinadors on llegim els seus comentaris? El menjar que mengem, la roba que vestim, els transports públics que usem si no tenim cotxe, tot això ha estat creat per empreses, que busquen el benefici.

  I aquí entrem en un altre dels mals suprems: el benefici. Oh! el benefici, vade retro! Però el concepte de benefici és tan senzill com que l’esforç per produir una cosa ha de ser menor que el valor que ens aporta aquella cosa. Perquè si un pagès consumís més calories en produir 1Kg de menjar que les calories que li aportés menjar-se el Kg que ha produït, ja faria temps que l’espècie humana s’hauria extingit. I amb ella tots els que rebutgen el benefici.

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s