Desmuntant el moviment antivacunes. Capítol 4: “Adjuvants? Això deu ser tòxic!”

Darrerament sentim a certa monja exclaustrada que ara diu que es vol dedicar a la política (no s’hi dedicava, ja?) parlar del perill de la presència de certs adjuvants a les vacunes, i dels possibles efectes secundaris que comporten. Començaré per definir què és un adjuvant :

Adjuvant : (del llatí: ad: cap a; i juvare: ajuda) és aquella substància que s’afegeix a les vacunes per tal d’ajudar a estimular la resposta immunitària davant un antigen*. En altres paraules : el paper de l’adjuvant, administrat conjuntament amb el que constitueix pròpiament la vacuna (el patogen inactivat o una part del mateix); és indicar al sistema immunitari que es tracta d’un agent aliè a l’organisme i que per tant allò s’ha d’atacar.

Els antigens* vacunals són cada vegada més purs i segurs, però també menys immunogènics (és a dir; amb menys capacitat per induir la resposta del sistema immunitari), i és precisament per això que a les vacunes s’hi incorporen adjuvants com a components.

*un antigen és aquella molècula que es troba a la superfície de virus, bacteris, fongs…que induirà la formació d’anticossos per part del sistema immunitari.

 • Tipus d’adjuvants:

En aquest post intentaré parlar dels més habituals, però d’adjuvants, n’hi ha de tota mena i n’hi hauria per escriure’n pàgines, sobre el tema. Hi ha adjuvants minerals, tensioactius, derivats de bacteris, emulsions….i no tots són igualment vàlids per a tot tipus de vacuna, sinó que depenent de la patogènia de cada infecció, es triarà un adjuvant o un altre. Sovint es poden combinar, per millorar-ne encara més l’efectivitat. Agències com l’Agència Europea del Medicament així com també l’Administració de Fàrmacs i Aliments dels Estats Units, entre altres;  exigeixen que les vacunes se sotmetin a un extens i rigurós programa de desenvolupament al laboratori, així com la realització d’estudis en animals i assajos clínics en humans, per tal de determinar la seva seguretat i eficiència. Científics d’aquestes agències avaluen tota la informació rebuda en una sol·licitud de comercialització i ajudaran a prendre la decisió sobre si concedir llicències (aprovar) una vacuna abans de que pugui ser utilitzada. Es tindran en compte tots els components presents a la vacuna, i tot i ser aprovada, se seguirà revisant contínuament la seva seguretat. La concentració d’algun o d’alguns components que us poden sonar a “tòxics” mai arribarà a ser el suficientment elevada com per ser considerada tòxica.

Últimament sentim molt a parlar de l’alumini. Molt em temo que hi ha qui quan sent la paraula “alumini”, s’imagina un tros de paper Albal. El que es fa servir com a adjuvants en algunes vacunes com la de la diftèria, tètan, hepatitis … és hidròxid d’alumini i fosfat d’alumini, en cap cas es tracta d’alumini “pur”. Per no dir, que la quantitat que rebem d’alumini a les vacunes (0,2-0,5 mg) és bastant inferior a la que ingerim de manera diària (uns 8 mg). La llet materna tampoc se n’escapa, de la presència d’alumini. De fet, l’alumini és un dels elements més abundants del planeta. Però no patiu, que la meitat de l’alumini rebut/ingerit s’elimina al cap de 24 hores, i la resta es va eliminant al llarg de les setmanes.

319924_493923444011003_1732822355_n

També hi ha qui parla del mercuri, i fa certa gràcia, que us posin la por al cos i faci anys que no s’utilitza. Durant anys es va fer servir el Timerosal (una sal orgànica que conté etilmercuri, que no mercuri pròpiament dit) com a conservant per les seves propietats antimicrobianes. Avui en dia, pràcticament cap vacuna conté aquesta substància, almenys al nostre país. No es va demostrar que fos tòxic ja que les quantitats de mercuri a la que pot estar exposat un nen via vacunació és molt inferior a les que es consideren tòxiques segons els diferents organismes mundials, però fou retirat per un principi de prudència bàsic i per l’alarma social que s’estava creant, en part per la falsa relació amb l’aparició de casos d’autisme. Com he dit, l’etilmercuri no és el mercuri que us imagineu, sinó que aquest no s’acumula, s’elimina gràcies a l’acció de fetge i ronyons. No l’heu de confondre amb el metilmercuri, que si que s’acumula i el trobem, per exemple, al peix blau. Per cert, sabeu què conté etilmercuri també? La tinta que es fa servir per tatuar, i diria que us en posen més quantitat que no pas una miserable vacuna…

L’esqualè no és res més que un lípid orgànic, que podem trobar a l’oli d’oliva, i que es fa servir com a coadjuvant en algunes vacunes com la de la grip o el pal·ludisme.

 • altres components:

Del formaldehid també se sent a dir que és altament tòxic. Es fa servir durant el procés de manufacturació per detoxificar bacteris i inactivar virus. Us diré una cosa, una pera conté uns 12 mg de formaldehid, mentre que en una vacuna la quantitat és de 0’1 mg. No deixeu que els vostres nens mengin peres !

Lactosa, sorbitol, glutamat monosòdic i sals de magnesi; tots es fan servir com a conservants. Com us podeu imaginar, és important mantenir l’estabilitat i efectivitat de tot fàrmac.

Antibiòtics com la gentamicina o la neomicina es fan servir sobretot durant el procés de manufacturació per tal de prevenir la contaminació microbiana. Després s’eliminen i només en quedaran quantitats residuals.

 • Efectes secundaris d’aquests adjuvants i components ? :

Si tornem a parlar de l’alumini, he de dir que s’han dut a terme diversos estudis epidemiològics per analitzar aquests suposats efectes i la conclusió és, segons el Comitè Consultiu Global sobre la Seguretat de Vacunes (GACVS) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS): que no existeix evidència que les vacunes amb alumini suposin un risc per a la salut.

Sobre altres efectes secundaris com ara l’encefalitis. Això també m’ho han comentat força vegades.c967366caebcefea1094ac4c6363d7b4 Us heu llegit mai el prospecte de qualsevol fàrmac? No ho feu, que us agafaran tots els mals. La probabilitat de desenvolupar una encefalitis per una vacuna o per un dels seus components és d’una entre un milió, mentre que la probabilitat de desenvolupar una encefalitis per diftèria, tètan o tos ferina és d’una entre 20. Vostès diran on és el risc més elevat. I les reaccions al·lèrgiques? Tornem-hi, evidentment que hi ha una petita probabilitat de ser al·lèrgic a algun dels components, igual que hi és quan proves una salsa X en un restaurant què no saps de què està feta.

Per què tant d’alarmisme quan sentim a parlar de certs components, doncs ? Possiblement tot sigui culpa de la quimifòbia present a la nostra societat actual, de la que ja us n’ha parlat alguna vegada la Cris, per aquí. Com a conclusió m’agradaria dir-vos que potser no us heu de quedar tant amb els noms, sinó amb les quantitats, és la dosi i no la presència el que fa la toxicitat. Podeu estar segurs que no s’aprovarà mai una vacuna o qualsevol altre fàrmac amb quantitats tòxiques, carcinogèniques, mortals…de cap tipus de component.


Fonts: 


4 thoughts on “Desmuntant el moviment antivacunes. Capítol 4: “Adjuvants? Això deu ser tòxic!”

 1. gràcies pel post!
  interessant el tema de les dosis que representen els adjuvants comparat amb els que ens arriben per altres vies, està clar que si et pots estalviar d’ingerir compostos amb alumini millor, però també cal relativitzar.

  segueix en peu el repte d’aclarir perquè ( a part de per motius comercials) cal posar fins a 7 vacunes de cop, algunes d’elles de malalties a les que difícilment estaran exposats els primers mesos de vida pel tipus de via de contagi (hepatitis B, tètanus…) L’aspecte que em segueix preocupant més de les vacunes és el xute que deu representar per un sistema immunològic tan tendre (2 mesos!) haver de reaccionar a 7 antígens diferents de cop, el meu sentit comú em diu que això no pot ser bo i em temo que no hi deuen haver gaires estudis que puguin acreditar amb prou anys de seguiment que això no té cap relació amb l’augment d’al·lèrgies o de les malalties autoimmunes, que si no vaig errat no deixen de ser respostes alterades del sistema immunitari.

  Salut!

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s