Estem de campanya: territori lliure de transgènics

Som científics i malvats, però no som idiotes i, per tant, no ens deixarem enredar per la campanya política. Qui es pot oposar a fer de Catalunya un territori lliure de transgènics? A part de qualsevol persona amb un mínim coneixement del què és un transgènic i quines utilitats té avui en dia, vull dir.

Norman Borlaug, premi Nobel i pare de la
Norman Borlaug, premi Nobel i pare de la “revolució verda”, que va permetre incrementar la producció d’aliments i considerat com a responsable de salvar 1000 milions de vides.

Però… quines utilitats donem als productes transgènics? Què perdrem si els eliminem del nostre país?

En farmàcia, l’aplicació més coneguda i famosa és la producció d’insulina. Espero que tinguin molt èxit convencent als diabètics perquè els votin després de prometre que els retiraran el tractament. Clar que sempre podem tornar a fer servir insulina de porcs com abans però, en aquest cas, després que no em defensin els drets dels animals… Però la insulina no és més que un exemple concret. Qualsevol proteïna o producte proteic és susceptible de ser produït gràcies a la transgènesi en bacteris. Així, tenim hemoglobina, anticoagulants, antígens per vacunes i hormones produïdes a partir de productes transgènics. Agafeu un culé i expliqueu-li que Messi no seria on és ara si prohibim els productes transgènics i, per tant, perdem la producció d’hormona de creixement. I després li demaneu que voti a favor. Ànims.  I això només són aplicacions que tenim aprovades avui en dia, però experimentals n’hi ha bastantes més. La més destacable, sens dubte, substituir gens del porc per evitar el rebuig en un xenotransplant (això és transplantar òrgans d’una espècie a una altra) en humans. Poder disposar d’òrgans virtualment infinits no és una aplicació a ignorar o suprimir, no?

Amb animals modificats, segurament, l’aplicació més important tingui a veure també amb la medicina. I és que, per desenvolupar un nou medicament i que aquest surti al mercat, ha de passar una sèrie d’assajos de seguretat i toxicitat pre-clínics amb animals. La qüestió aquí és que, per moltes malalties, ens cal fer servir animals modificats perquè expressin els símptomes adequats. Si el que volen és acabar amb la investigació clínica, endavant, però si tenen una mica de decència, que s’abstinguin de prometre tonteries. Però no ens quedem només aquí. En alimentació, l’aplicació de la transgènesi en animals també hi té molt a dir… animals amb creixement accelerat, més grans o menys propensos a malalties són exemples del que es pot fer i del que es vol prohibir. I, finalment, una aplicació molt interessant que s’ha provat ha estat crear mosquits transgènics per combatre la malària o el dengue. Generant mosquits que creen larves incapaces d’arribar a l’edat adulta podem estalviar la transmissió d’aquestes malalties, estalviant en morts (i diners per tractaments).

Amb plantes les aplicacions més conegudes tenen a veure, sens dubte, en millores a nivell agrícola: plantes resistents a pesticides, a plagues d’insectes, bacteris o virus, a sequera… o plantes que redueixen el desgast del sòl, que milloren la producció o generen fruits més grans. Tot això pot suposar una reducció de l’ús de pesticides, herbicides o fertilitzants. Tot i això, també cal tenir en compte que existeixen altres productes destinats a altres aplicacions. Des dels bitllets d’euro fets amb cotó transgènic (m’agradarà veure en què paguem quan els prohibeixin) a la pràctica totalitat de roba feta de cotó, a fàrmacs produïts en plantes transgèniques o a cereals amb un contingut major de sucres per generar biofuels. Per exemple, el bioetanol es genera a partir dels sucres naturalment presents en els cereals. Si som capaços d’incrementar la proporció d’aquest component a la planta podem generar un volum major de bioetanol sense incrementar notablement el terreny destinat a aquest cultiu, reduint així l’ús de combustibles fòssils sense incrementar ni desgastar el sòl destinat a generar combustibles. Tot això sense oblidar altres aplicacions com el Golden Rice o la voluntat de generar vacunes comestibles (idea que està en assajos clínics per diverses malalties) que ens permetrien oblidar-nos de problemes de conservació.

Resposta davant una plaga d’una planta no modificada (esquerra) i una planta modificada amb el gen Bt (dreta).

Però no només és això el que perdríem. Tenim enzims transgènics en detergents per la roba, tests diagnòstics clínics i d’investigació i en molts processos de purificació de productes (d’alimentació o no). Sincerament, si mai pretenen prohibir els transgènics en el nostre territori, viure serà molt, molt complicat.

Al final, tot plegat, no és més que una història de por. Perquè, per més que diguin i prometin, per sort, no tenen capacitat legal per prohibir els transgènics en aquest país. Al final és una proposta de cara a la galeria i, encara que en prohibissin el conreu o la producció, sobre les importacions poc tindrien a dir. I aquest és un dels grans problemes amb els transgènics: en prohibim el conreu però no la importació. Per tant, tenim productes més barats que venen de fora perquè aquí no ens deixen reduir-ne els costos de producció. Però d’això en parlarem un altre dia. Avui només volia presentar-vos què perdrem si mai compleixen el que prometen.


One thought on “Estem de campanya: territori lliure de transgènics

  1. “Som científics i malvats, però no som idiotes i, per tant, no ens deixarem enredar per la campanya política. Qui es pot oposar a fer de Catalunya un territori lliure de transgènics? A part de qualsevol persona amb un mínim coneixement del què és un transgènic i quines utilitats té avui en dia, vull dir.”

    Jejeje.

    En podrieu fer un sobre les centrals nuclears

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s