Post urgent: Oxitec i les mosques transgèniques

Organitzacions ecologistes alerten que una empresa té plans d’alliberar mosques transgèniques a Catalunya“. Titular de la Corporació Catalana de Mitjans Individuals. A dins, publicitat d’un comunicat de Greenpeace.

De què va tot plegat?

L’ús d’insectes esterilitzats per a controlar plagues ja porta un temps fent-se servir, però fins ara els insectes s’esterilitzaven amb radiació. D’un temps ençà s’ha estudiat (i posat en pràctica) l’ús d’insectes modificats genèticament per a controlar plagues i/o prevenir malalties, com és el cas del dengue al Brasil, on s’ha aconseguit la reducció del 95% de la població del mosquit amb aquesta estratègia.

Ara, una empresa britànica, Oxitec, en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia dels Aliments (IRTA), ha sol·licitat poder fer proves de camp amb una mosca modificada per controlar i, potencialment, eradicar una plaga que afecta la oliva. Tal com indiquen els responsables, i com es pot consultar en la bibliografia, abans de posar-se a fer proves al camp, han estat estudiant el cas durant 5 anys, primer en gàbies al laboratori i llavors en hivernacles, sota condicions controlades.

La idea és bastant senzilla: si podem alliberar mosques mascle modificades de tal manera que en la generació següent només surtin mosques mascle la població es reduirà. Concretament, el que s’ha fet és introduir un gen concret, el tetR/tTAV, que genera una proteïna que impedeix a la larva femella desenvolupar-se sense la presència d’un substrat sintètic que s’administra a les mosques al laboratori. Sense femelles, el mascle evidentment no pot reproduir-se i morirà als 5 mesos sense generar descendència. Els autors dels estudis indiquen que, al llarg de 75 generacions, l’estabilitat genètica no s’ha vist compromesa i que l’insert s’ha mantingut sense problemes.

Com funcionaria la prova si, finalment, la Conselleria l’autoritza? Doncs, segons el que indiquen en el formulari, la idea és agafar una parcela amb 12 oliveres, tancar-la amb malles i anar alliberant durant un any mosques mascle modificades en funció del nombre de mosques present en la parcela, amb un màxim de 5000 mosques/setmana, buscant una proporció de 1 a 1 entre mosques salvatges i mosques modificades. Evidentment, accidents sempre n’hi pot haver i alguna mosca modificada pot escapar-se, però això no suposaria cap perill pel medi ambient des del moment que una possible descendència no arribaria a desenvolupar-se en forma de femella i, paulatinament, desapareixerien tots els possibles mascles. Això vol dir que ni en el millor dels casos s’arribaria als 1.825.000 mosques que denuncia Greenpeace. Amb un càlcul molt simple, en un any hi ha unes 52 setmanes i això són 260.000 mosques, bastant menys del que diuen.

A part de tot això, el mecanisme de funcionament de l’experiment en si suposa que la modificació sigui espècie-específica, ja que només el creuament entre mosques de la mateixa espècie seria funcional. Tal com s’indica en el formulari, totes les seqüències gèniques inserides han estat analitzades i no s’han trobat homologies amb possibles al·lèrgens, per la qual cosa són descartables efectes sobre la salut humana si aquestes proteïnes arribessin al consumidor. A més, s’han comprovat quins efectes podrien tenir les modificacions sobre els predadors de la mosca en qüestió i no se n’han trobat.


One thought on “Post urgent: Oxitec i les mosques transgèniques

  1. Greenpeace s’ha convertit poc a poc en una secta… Crea alarmes on no hi ha (el de l’article és un exemple) i sense raons és capaç de ficar-se en contra d’un aliment capaç de solucionar el problema del dèficit de vitamina A en països amb aquest problema.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s