Breu apunt sobre el caos, les papallones i les conspiracions

Perquè veig que hi ha algunes coses que s’han de deixar clares.

L’expressió “el bategar d’ales d’una papallona a Europa pot fer un temporal a Xina”, no us la podeu prendre literalment com fan alguns.

La idea que vol expressar és que modificacions mínimes en les condicions inicials poden dur a desenvolupaments dels sistemes físics diferents. Per això als experiments que es fan als laboratoris es redueixen les condicions inicials amb mesures preventives, es fan en laboratoris nets i es en cambres especials sense camps electromagnètics exteriors, bacteris i tal.

Però el que de cap manera vol dir aquesta expressió, és que fent servir per exemple les antenes del HAARP (dedicat als conspiranoics), puguis alterar el clima com tu vols. I menys amb la mierdienergia que té. Per cert, els russos en tenien un de 5 cops més potent.

Tornem al que deia. És impossible en un sistema caòtic com és l’atmosfèric, crear un efecte del qual en pots saber el resultat. Per dir-ho d’una altra manera. Una partida de billar a Barcelona no pot provocar una tempesta al Masnou ni un concert de heavy metal a Berlin una erupció al Vesubi. Ni tan sols amb la combinació de milers de milions de factors que no controles es posin d’acord i col·laborin perquè tots ells provoquin l’erupció. No.

Perquè la voluntat de fer-ho no és el mateix que la capacitat de fer-ho. Ja sabeu, no us prengueu literalment algunes expressions que es fan servir com a divulgació científica, perquè són això, imatges simplificades dedicades a fer entendre un concepte, no el concepte en sí.

Si no, una conspiració de papallones ensinistrades per governs i multinacionals sinistres podria haver causat un munt de desastres naturals i nosaltres aquí, sense saber-ho


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s