Desmuntant el moviment antivacunes. Capítol 7: “No són masses vacunes, per a un nen ?”

Feb. 25, 1957: Manuel Reyes, 7, peeks apprehensively between fingers at needle just before getting his polio shot at Castelar Street School as two little girls await their turn. Yesterday the city opened drive to immunize 300,000 children. Photo by Garry Watson/Los Angeles Times
1957. Garry Watson/Los Angeles Times

Després d’un temps sense publicar sobre el moviment antivacunes, ens n’adonem que encara queden algunes coses per aclarir. Sembla ser que un altre dels arguments que els nostres amics antivacunes solen fer servir és que “els nens són massa petits per a rebre tants antígens, tantes vacunes…i això al final satura i debilita el seu sistema immunològic, és preferible que el desenvolupin de manera natural“. És ben bé al contrari; les vacunes no debiliten el nostre sistema immunològic sinó que el reforcen tot estimulant mecanismes de defensa davant patògens específics.

 El que és un antígen ja ho vaig explicar en el capítol 4, però recordem-ho : “un antigen és aquella molècula que es troba a la superfície de virus, bacteris, fongs…que induirà la formació d’anticossos per part del sistema immunitari”.

Així d’entrada jo ja us dic que els beneficis de la immunitat adquirida per la vacuna superen considerablement els riscos que comporta una infecció “natural”, ja que evita haver de desenvolupar i patir una malaltia.

El sistema immunològic comença a desenvolupar-se abans del naixement. Els recent nascuts estan protegits contra moltes infeccions gràcies als anticossos materns, però aquesta protecció materna només té una durada d’uns quatre mesos aproximadament, i la majoria no reben anticossos materns contra la diftèria, tos ferina, pòlio, tètan, hepatitis B… Per això no es pot considerar que un bebè de mesos sigui massa petit per a ésser vacunat, sinó que és important que ho estigui abans d’estar exposat a aquestes malalties.

S’han realitzat diversos estudis que revelen que l’administració simultània de diverses vacunes no comporta cap efecte secundari sobre el sistema immunitari dels infants. Si fos així, el que s’esperaria seria una menor resposta quan s’administren diverses vacunes alhora que no pas quan es fa de manera independent, i no és el cas. Quan es desenvolupa un vacuna ja es fa el corresponent estudi per comprovar que administrada conjuntament amb una altra seguirà sent igual de segura i induirà la mateixa resposta. A més a més, hem de tenir en compte que els nens s’exposen diàriament a centenars d’antígens “de manera natural” (molts més que no pas per les vacunes) que també fan que es desencadeni una resposta immunitària. El simple fet d’ingerir aliments ja fa que nous antígens siguin introduïts a l’organisme. Ep ! Espero que no parlem d’aquells pares que ara viuen atemoritzats i no deixen que els seus nens s’embrutin jugant al carrer. Embrutar-se, menjar sorra, etc… tot això és bo pel nostre sistema immune, no aneu amb aquell desinfectant per les mans tot el dia, si us plau. La higiene és important, però els extrems ja se sap… Però un moment que em desvio de la qüestió: Per què s’administren simultàniament diverses vacunes i no en diferents dosis? La raó no és altra que reduir el nombre de visites al pediatra i que sigui una mica menys traumàtic per al nen, així com també el número d’injeccions i facilitar que es completi el calendari de vacunació recomanat, que a Catalunya, és aquest que veiem aquí:

2015


Poden semblar moltes, però els calendaris de vacunació ja estan dissenyats tenint en compte la capacitat de resposta del sistema immunològic dels nens segons edats; i la realitat és que actualment els nens s’exposen a molts menys antígens que en el passat, cosa que veiem en la següent taula :

taula antigens

Així doncs, podem observar que amb una sola vacuna contra la verola l’any 1900, hi havia uns 200 antígens; quantitat a la que no s’arriba sumant totes les vacunes actuals. Els avenços a la ciència han permès millorar la composició de les vacunes, i tot i que els nens estan rebent més immunitzacions, al mateix temps estan rebent menys antígens, i així és com desmuntem un dels altres grans arguments dels amants de tot allò “natural”.

Com una última curiositat, m’agradaria que cliquéssiu en el següent enllaç, que no deixa de ser un mapa interactiu amb informació sobre brots de certes malalties arreu del món, que podrien ser perfectament evitables gràcies a les vacunes. Espero que us faci pensar:

Vaccine-Preventable Outbreaks


Fonts:

Official Journal of the American Academy of Pediatrics. Addressing Parents’ Concerns: Do Multiple Vaccines Overwhelm or Weaken the Infant’s Immune System ?

World Health Organization.

Centers for Disease Control and Prevention. Multiple Vaccines and the Immune System.


One thought on “Desmuntant el moviment antivacunes. Capítol 7: “No són masses vacunes, per a un nen ?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s