La (vergonyosa) resposta del CAC

Com molts de vosaltres ja sabeu, perquè haureu rebut la mateixa resposta, el Consell Audiovisual de Catalunya ha tingut a bé respondre la queixa a la qual us vam animar a sumar-vos d’ara fa més de 5 mesos. Us reproduïm la resposta a continuació per si algú no sap de què va:

Benvolgut/da,

En relació a la queixa que vàreu presentar sobre el programa La tribu emès per Catalunya Ràdio el 4 de juny de 2015, i el programa Retrats, titulat “Aigua de mar” i emès pel 33 el dia 3 de juny, us informem que el serveis tècnics del Consell han analitzat l’edició del programa conduit per Jaume Barberà en el que s’entrevista a Maria Teresa Ilari així com el contingut  de l’entrevista a Ortrud Lindemann emesa al programa La tribu. Complementàriament.

Pel que fa al programa Retrats, del que cal tenir en compte que és un espai d’entrevistes que segons la pròpia definició del programa, pretén presentar “personatges desconeguts que sorprenen” i es planteja com una continuació del programa “Singulars”, canviant l’entorn en el que s’efectua l’entrevista, s’ha analitzat si hi ha posicionament per part del conductor del programa respecte la temàtica que s’aborda a l’entrevista. La conclusió de l’anàlisi és que respecte al posicionament del conductor del programa s’entén que aquest no adopta una actitud de complaença envers les teories i posicionaments de la persona entrevistada i en ocasions mostra un cert escepticisme o actitud crítica davant algunes afirmacions.

D’altra banda, i en relació a la part de la queixa que feia referència al programa La tribu, s’ha analitzat el contingut de l’entrevista a Ortrud Lindemann, així com quines han estat les persones que com a professionals de la medicina i la salut han tingut veu, en relació al tema de la vacunació i el cas de diftèria, en els programes de Catalunya Ràdio. S’han analitzat les emissions de Catalunya Ràdio de la setmana següent a l’anunci del que es va presentar com el primer cas en 30 anys de contagi per diftèria a l’Estat espanyol, i que comprèn del 2 al 8 de juny de 2015. El resultat de l’anàlisi efectuada és que: pel que fa a l’entrevista realitzada a Ortrud Lindemann no hi ha posicionament per part del conductor del programa i l’entrevista respon a l’objectiu d’oferir pluralitat de veus davant un tema de debat social i d’actualitat en el moment en que es realitza. D’altra banda, respecte a les característiques dels professionals als que dóna veu Catalunya Ràdio en relació a la temàtica de la vacunació i el cas de diftèria d’Olot, durant el període analitat, s’ha detectat la intervenció de vuit professionals diferents: cinc vinculats a la medicina convencional i tres a l’homeopàtica.

En conseqüència, la Comissió de Relacions amb la Societat i Educació en Comunicació  Audiovisual ha conclòs que, sense entrar en la discussió sobre les característiques dels personatges entrevistats –cosa que no correspon al Consell de l’Audiovisual de Catalunya- el contingut de les entrevistes  no vulnera la normativa de la comunicació audiovisual, en ambdós casos no hi ha posicionament per part dels conductors dels programes i en el cas concret del debat entorn de la vacunació, del que es parlava a la queixa, hi ha pluralitat de veus i, per tant, no procedeix cap actuació del Consell.

Disculpeu el retard en la resposta.

Servei de Relació amb els Usuaris de l’Audiovisual

Consell de l’Audiovisual de Catalunya

Carrer dels Vergós, 36 -42

08017 Barcelona

Tel. 935 575 000

audiencia.cac@gencat.cat

Bé, si mai aneu curts de paper higiènic us ho podeu imprimir i aprofitar la resposta per alguna cosa útil. No han entès res o no ho han volgut entendre. La queixa no era només sobre dos situacions puntuals que es van donar a la ràdio i la televisió pública del nostre país, sinó a la deriva acientífica que han pres aquests dos mitjans.

No considerem que demanar als serveis de comunicació que paguem entre tots correcció i validesa científica en els seus programes sigui quelcom a ser debatut. No era cap queixa, el que vam enviar, sinó l’exigència que els periodistes facin la seva feina. Així com aplaudim que La Marató recentment hagi rebutjat incloure en l’edició d’enguany les estafes de Pàmies per “curar” la diabetis, no és tolerable sentir dir que existeix un debat sobre la vacunació o que tal presentador no es posiciona sobre una afirmació concreta. No, senyors del CAC, no existeix cap debat real sobre la vacunació en la comunitat científica. No, senyors del CAC, no protestàvem sobre el posicionament dels locutors sobre afirmacions com “la vacuna de la diftèria causa la mort”. Protestem pel fet que s’emetin aquestes collonades en mitjans públics. Protestem per la deriva pseudocientífica que heu adoptat en massa programes. No és comprensible que les administracions públiques dediquin recursos a la recerca en medicina, campanyes de prevenció, salut pública… perquè després, en un programa qualsevol, us carregueu la feina de tants científics, metges… amb afirmacions absurdes de quatre il·luminats. Com a mitjans públics, hauríeu de ser molt exigents amb el que expliqueu i poder demostrar cada una de les vostres afirmacions. I en massa casos, no podeu.

La pluralitat de veus es pot i s’ha de garantir quan existeix un debat real, amb unes proporcions similars de defensors per cada bàndol o idea. El que no es pot és escudar-se darrere una falsa pluralitat per defensar-se quan no és té raó. Igual que resulta absurd creure que ha d’existir un debat sobre l’evolució o el canvi climàtic garantint la pluralitat, el mateix passa amb la vacunació. La comunitat científica és molt clara en aquest aspecte.

Finalment, titllar l’homeopatia d’especialitat mèdica ens sembla una broma de mal gust i una falta de respecte a tots els professionals de veritat que es dediquen a la medicina real. Així doncs, mentre vosaltres seguiu difonent mentides pseudocientífiques ens trobareu allà davant, impedint-vos passar. Fins que tinguem els mitjans públics que mereixem.

Atentament,

Científics Malvats


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s