El malvat convidat: Vier Giménez

Avui us publiquem un post que ens ha arribat per mail. Qui ha decidit col·laborar amb nosaltres aquest cop és en Vier Giménez, que es present així:

29 anys més o menys ben aprofitats. No, cap títol, ni científic ni de cap mena. Treballo en el tèxtil esportiu. Curiós per gust. Ignorant per formació. Malvat per natura.

Al metro pot semblar que escolto música. Mentida! Escolto podcasts de física, etologia, debats, conferències, Springsteen…

M’encanta aprendre. Ciència no és un nom, és un verb. Cienciem-nos.

No sóc científic però sóc malvat 

M’agradaria parlar-vos del crack Deepak Chopra. I quin crack! Endocrinòleg de formació i practicant de meditació transcendental s’el coneix com a un dels grans guru del moviment New Age. Guru (professor en sanskrit) és apropiat ja que va néixer a l’Índia i des dels anys 80 ha intentat mesclar tradició védica amb medicina moderna amb misticisme quàntic. Crack!

Doncs bé, el dr. Chopra és una eminència en aquest camp, amb mil·lennis d’existència, de la venda de solucions extraordinàries per la salut amb més d’una vintena de llibres, des de Quantum Healing a The Return of Merlin (sí, el mag de les faules arturíques en versió VIè episodi de Star Wars).

Però deixeu que em centri en una de les seves frase. En un debat titulat Dangerous ideas el 09/11/2013 (link al final del text) els ponents eren el dr. Deepak Chopra i el professor Richard Dawkins, etòleg i biòleg. El debat és un raig continu de Chopra de paraules més o menys científiques intentant descriure idees pròpies de xamans i sacerdots tribals en front Dawkins, un biòleg ateu que sembla que encara s’hagi de defensar per demanar proves del que està escoltant. Doncs en un moment del debat el crack dr. Chopra etziba:

“Freeman Dyson creu que els àtoms tenen consciència. Estàs dient que està equivocat?”

Dawkins replica que dubta que Freeman Dyson hagi afirmat aquesta frase, i en tot cas, si Freeman Dyson ho afirma està igualment equivocat.

Deixem de banda, de moment, l’argument magister dixit, Dawkins ja descarta la fal·làcia com qui espanta una mosca (de fet el dr. Chopra li critica al professor Dawkins que utilitzi un argument ad hominem durant el debat, i si us fixeu, Chopra no acaba d’entendre bé del tot el que són els atacs ad hominem o les fal·làcies pel que es veu).

Anem a l’afirmació “els àtoms tenen consciència”. Alguna evidència sr. Chopra? Potser ens ajudaria a creure’l si ens en donés alguna. A vostè i a tots els que com vostè es paren davant la càmera  d’un periodista a qui li han encarregat donar una notícia sobre ciència i amb tota la tranquil·litat ens diuen que els àtoms són conscients, que aquesta píndola està feta amb aigua que reté en la seva memòria la cura als atacs d’ansietat, que aquest mantra alleuja els dolors menstruals i un llarg etcetera.

Abans he fet menció a Freeman Dyson FRS, que ha estat un dels grans físics i matemàtics, sens dubte, del segle XX. No només per la seva feina aplicable a la ciència, sinó també per algunes idees que sense aplicació pràctica han estat origen de creació de molt bones obres de ciència-ficció. Però deixeu-me que repeteixi jo una de les seves frases:

“És millor estar equivocat que ser vague.”

Doncs això, un matemàtic i físic, que prefereix l’error abans que la indeterminació. Abans creure en qualsevol cosa que estar content amb “això encara no ho entenc del tot però pas a pas i bona lletra”.

Això sí és malvat.

Per cert, Freeman Dyson FRS és el títol postnominal de membre de la Royal Society (Fellow of the Royal Society). Permeteu-me mencionar el motto inspirat en Horaci d’aquesta societat: Nullius in verba (a ningú em declaro). El motto ens deixa clar un dels puntals de la ciència: cap autoritat, només experiments i evidències; i allà on ens duguin.

Nullius addictus iurare in verba magistri, – quo me cumque rapit tempestas, deferor hospes. (A cap mestre declaro afiliació, allà on les tempestes em duguin, em presento convidat). Horaci

 


One thought on “El malvat convidat: Vier Giménez

  1. Petit detall… Falta el link al debat que menciona el texte:

    Avís! El millor del debat és l’espectacle amb nans vestits d’arlequi.

    De res.
    Petons,

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s