De zoos, animals i rucades.

L’altre dia llegíem que el zoològic de Barcelona sacrificava dues cries d’antílop, una de les quals pel simple fet que no tenen lloc i no es podia garantir el seu benestar.

Sense entrar a debatre si van fer o no tot el que estava a les seves mans per poder-li trobar un lloc en 3 dies, la mesura, com a mínim, és desafortunada. Si només publicar-se la notícia ja sortia algú (en @PerGarriga) amb terreny que s’hagués ofert a acollir-la, igual molt no es van moure. Tampoc em crec que no trobessin cap altre zoològic on poder-la enviar.

Però el tema important no és si aquí han matat una cria o si allà van disseccionar una girafa amb infants al davant. El tema preocupant és l’existència de zoològics. Sovint els defensors s’escuden darrere arguments com “permet mantenir el reservori genètic”, “fan programes de rehabilitació i conservació animal”, “permeten educar i conscienciar els nens”… Ui sí.

Ho sento, però sóc incapaç d’entendre qualsevol d’aquests arguments. I el que em sembla més greu, no entenc com biòlegs, veterinaris… poden creure’ls i defensar-los. Que algú m’expliqui quin sentit té mantenir un reservori genètic d’una espècie si aquesta ha de viure en captivitat. Per la simple diversió de l’espècie humana?

Mireu, us explicaré l’obra del científic rus Dmitry Konstantinovich Belyaev. Aquest home era un genetista rus que va decidir estudiar el procés evolutiu existent rere la domesticació dels gossos. Així, va agafar una població salvatge de guineus platejades i, per selecció artificial i durant 26 anys va aconseguir tenir una línia genèticament pura de guineus domesticades. Depenien (i depenen, perquè encara es manté ara) exclusivament dels humans per tot i, fins i tot, es barallen per reclamar-ne l’atenció. Evidentment, no cal que us expliqui què passaria si els alliberen en un entorn salvatge.

El que vull venir a dir és que, un cop domesticada una població, revertir el procés és impossible. I molt menys alliberar els animals. És a dir, ens diuen que mantenen un reservori genètic per si mai fa falta, però resulta que tampoc solucionaria res. Simplement, el conserven perquè la societat pugui veure animals i punt. Cal no oblidar que, sovint, els animals de zoològic s’aparellen entre ells, establint així un mecanisme de selecció artificial que suposa la pervivència d’una sèrie de característiques de domesticació enfront de les característiques naturals dels animals salvatges.

Respecte els suposats programes de conservació d’animals… no ho sé, igual només em mosqueja a mi, però no entenc com es pot conservar una espècie animal fora del seu entorn natural. Si algú troba normal mantenir a Barcelona pingüins  a l’agost o lleons al desembre, allà ell. Personalment, em sembla una barbaritat. I punt.
Tot plegat em recorda el documental Blackfish, molt recomanable si no l’heu vist mai. Centrat en l’impacte que té sobre un animal salvatge com són les orques una domesticació forçada, exposa de manera magistral el costat més fosc de zoològics i aquàriums. Recordeu l’orca Ulisses del zoològic de Barcelona? Doncs això. O el documental The Cove, on expliquen d’on surten, com es capturen i com se seleccionen els dofins que a tants zoològics es poden veure fent salts i demés.
Finalment, sobre nens i educació. No sé quina mena de concepció sobre la intel·ligència de les criatures teniu, però dubto molt que sigui necessari per a ells veure un animal en viu per saber com és. Vivim al segle XXI, per l’amor de Darwin, tenim internet! I YouTube!
Si realment voleu educar els nanos en el respecte als animals i la importància d’assegurar-ne la pervivència i conservació, dueu-los a un centre de rehabilitació animal o a una protectora. Que són els únics centres que haurien d’existir amb animals salvatges engabiats. I segur, segur, que us ho agrairan. Seria un bon punt de partida que les escoles hi duguessin les criatures, enlloc de als zoos. Segurament la societat milloraria molt.
African-girl-in-human-zoo-e1392748580716
Brussel·les, Bèlgica, 1958.

En definitiva, com diu aquell lema popular… “el único zoológico bueno es el zoológico cerrado”.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s