El Malvat Convidat : Jose Rodríguez

Avui col·labora amb nosaltres en Jose Rodríguez, més conegut a Twitter com a @trinitro , amb una interessant reflexió sobre ciència, analfabetisme científic, religió i espiritualitat.

Vaig fer física a la UAB però mai he exercit com a físic, més tard he fet un Màster en Societat de la Informació que em va aproximar a la Sociologia i m’he dedicat a l’àmbit de la comunicació, però el virus de la ciència ja em va mossegar de petit i continuo interessat en ella i encara que no sóc investigador m’agrada fer divulgació especialment perquè entenc molt profundament les relacions entre ciència i societat.

Ciència i sentit de la vida.

La religió, la superstició, l’art i l’admiració pel misteri de la natura ha sigut una de les formes que hem tingut els humans durant mil·lennis per alleujar les nostres ansietats existencialistes i trobar un sentit de transcendència.

La ciència ha anat matant la religió, la superstició i fins i tot l’espiritualitat. La ciència ha matat Déu, ha convertit la religió en creences individuals en lloc d’un cos d’idees tancades que expliquen la totalitat del món i ens donen un sentit de transcendència. La ciència a canvi de matar a Déu ens retorna més preguntes que respostes i ens descriu com un accident molt afortunat amb moltes limitacions. La ciència ens fa adults davant del món.

Gràcies a la ciència som conscients que fins i tot com espècie desapareixerem i que els nostres mèrits mai seran jutjats per ningú més que nosaltres mateixos. Ni tan sols cap civilització alienígena podrà saber mai massa de nosaltres.

Però és en la mateixa ciència qui ens permet trobar un nou sentit a la vida i una nova forma de transcendència. No ofereix un paradís etern, no ofereix un objectiu vital com la roda de la vida del budisme, no ens dóna una àncora moral per a poder viure, però sí ens ofereix quelcom que ens eleva per sobre del que seria una vida de pur hedonisme.

Sabem també gràcies a la ciència que fins i tot la nostra ansietat existencial també és efímera. Som una especie insignificant, en un planeta petit, al voltant d’un estel mediocre en una galàxia qualsevol entre bilions d’altres galàxies i el nostre cervell s’ha desenvolupat per millorar la nostra supervivència i no per estudiar l’univers. És sorprenent que aquesta especie pugui entendre a fons com funciona l’univers, podem fer-nos a la idea de la seva dimensió, puguem entendre com funcionem per dins. És una meravella que éssers amb un cervell adaptat al llenguatge i una anàlisi rudimentari dels símbols hàgem aprofitat aquests pocs recursos per poder descriure un univers que ens supera en tots sentits.

Això, les persones de formació científica ho entenen, la capacitat d’emocionar i calmar l’ansietat existencialista de la ciència és molt gran per a qui la sap gaudir. Per això el coneixement científic no s’ha de quedar en els cercles científics, s’ha de fer divulgació, s’ha d’explicar de forma que tots els que som humans el puguem entendre, compartir i gaudir.

Per això també, l’analfabetisme científic l’hem de combatre. Potser la ciència ens ha tret la religió, ha matat a Déu i ens mostra el realment insignificants que som, però la mateixa ciència ens dóna també un mecanisme per transcendir i no només l’hem de gaudir els qui tenim formació científica.


One thought on “El Malvat Convidat : Jose Rodríguez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s