El Malvat Convidat: Eduard Porta

Avui col·labora amb nosaltres l’Eduard Porta, un biotecnòleg a qui trobareu a Twitter com a @eportapardo. Li vam proposar col·laborar amb nosaltres després de veure una sèrie de tuits on comentava la darrera campanya de Metges sense Fronteres. Així és com ell es defineix:

Eduard Porta, biotecnòleg reconvertit a biòleg computacional. De Bellver de Cerdanya, vaig fer la carrera (UAB) i el doctorat (UB) a Barcelona i fa tres anys que estic a San Diego, juntament amb la Daniela, cuidant a l’Eric i al Gabriel. Quan em deixen una estona lliure tambe treballo en genòmica del càncer i biologia estructural amb l’Adam Godzik al Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute.

Quin és el veritable cost del desenvolupament d’un fàrmac?

L’ONG “Metges sense fronteres” (MSF) ha iniciat una campanya al Regne Unit on expliquen que el cost de desenvolupar un fàrmac no són 1000M d’euros (o lliures esterlines, o dòlars, quan parlem d’aquestes quantitats tant és) com ha anunciat Pfizer recentment, sinó unes 6 vegades menys: 150M. D’aquesta campanya se n’ha fet ressò tambe MSF a Espanya amb aquest text (http://www.msf.es/mitosdelasfarmaceuticas). Anem a veure si el que es diu al text és cert o no.

Pfizer-150-millones-CAST-900_0
Imatge de la campanya de Metges Sense Fronteres en contra de les companyies farmacèutiques.
Aquesta és una cita literal de la pàgina:

Pfizer está tratando de confundir y engañar tanto a los ciudadanos de Londres como a los parlamentarios con lo que ellos mismos denominan hechos necesarios para elaborar un medicamento. Todos sabemos que investigar y desarrollar un fármaco no cuesta 1.000 millones de libras. Incluso Andrew Witty consejero delegado de la multinacional GlaxoSmithKline (GSK) afirmó que este supuesto hecho era ‘uno de los grandes mitos de la industria farmacéutica’ ¿Por qué Pfizer no es honesta con la sociedad?

Aquí hi podem trobar una sèrie d’afirmacions que són, com a mínim, mitges veritats. Per exemple, el tema del cost de trobar un nou medicament no és una cosa que “sap tothom”, sinó que és altament variable i depèn de moltíssims factors diferents com l’àrea terapèutica, el mecanisme d’acció, diverses consideracions econòmiques (costos d’oportunitat etc) o, directament, la pura sort (la biologia és així de simpàtica). Un exemple diàfan és la recerca en Alzheimer: les farmacèutiques han destinat milers de milions d’euros en trobar un tractament per aquesta horrible malaltia i el resultat fins ara es de… zero medicaments aprovats en els darrers 30 anys! Si demà una empresa troba un nou tractament per aquesta malaltia i, suposem, tot el proces li costes els 150M dels que parla MSF, el cost serien 150M o 150M + els milers de milions que s’han invertit fins ara a fons perdut? Com podeu veure, no és una pregunta trivial i, definitivament no “tothom sap que no costa 1000M”.
Donada la complexitat del problema, hi ha una aproximació bastant senzilla que consisteix en sumar l’inversió en I+D de les empreses farmacèutiques al llarg d’un període de temps i dividir-ho pel nombre de tractaments que ha aconseguit portar al mercat durant aquest període. En Matthew Herper, periodista especialitzat en la indústria farmacèutica de la revista Forbes, va fer exactament això amb les principals empreses farmacèutiques durant el període 1997/2011. Podeu trobar l’article complet aquí (http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2012/02/10/the-truly-staggering-cost-of-inventing-new-drugs/#319e50394477), però es pot resumir en aquesta taula :
 cc8ae898-6948-40a2-84aa-1a7ecd5741e7
Si el que ens diu MSF és cert i treure al mercat un nou medicament costa 150M, donat que la farmaceutica GSK (el conseller delegat de la qual sembla compartir aquestes afirmacions) va invertir entre el 1997 i el 2011 un total de 81700M de dòlars, hauria d’haver descobert uns 500 nous tractaments (81700/150 = 545, però arrodonim a la baixa). Si un busca GSK a la taula veurà que en realitat, en van descobrir 10. Si, heu llegit bé: després d’invertir 81700M de dòlars (817 Cristianos i no sé quants Neymars perquè encara no sabem quant va costar) GSK va descobrir 10 tractaments entre 1997 i 2011, amb un cost mig per tractament de més de 8000M.
Amb aquestes dades sembla clar que el que diuen Andrew Witty i MSF sobre que “els 1000M són un mite” és absolutament cert: la realitat és infinitament pitjor! L’empresa farmacèutica més productiva de tota la taula és la biotecnològica Amgen, amb més de 3500M per tractament nou!
La importància d’aquestes dades va molt més enllà del cost dels nous tractaments. Sí, les empreses farmacèutiques ho utilitzen com a argument per justificar que un medicament pugui costar desenes de milers d’euros, però hi ha altres arguments que podrien utilitzar i, al final, acaba sent una negociació entre la empresa i el sistema nacional de salut o l’assegurança mèdica. El que fa que aquestes dades siguin tant importants és que el negoci farmacèutic, tal i com l’hem conegut fins ara, és insostenible. La majoria de fàrmacs no generen beneficis pel valor que està costant trobar-los i això està tenint unes consequències molt importants per a tota la indústria i la societat. Permet entendre, per exemple, per què la majoria de farmacèutiques han abandonat la investigació en antibiòtics (una decisió que pot tenir consequències molt greus com expliquen a MSF, però que és perfectament lògica), però això ho explicarem un altre dia!
PD: En cap moment pretenc jutjar la feina de MSF tractant pacients, però no crec que ajudi a ningú extendre el mite que trobar nous medicaments costa “quatre duros” quan la realitat és absolutament la contrària.

One thought on “El Malvat Convidat: Eduard Porta

  1. Bon dia. ¿La investigació de Matthew Herper aclareix si les inversions multimilionàries en I+D de les empreses farmacèutiques han estat ben utilitzades? ¿Ha tingut en compte possibles “incentius” i altres martingales inherents en el món dels negocis? (No són preguntes amb mala intenció; les faig per sortir de dubtes.) Gràcies.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s