Hospitals(?) nous.

Un hospital nou al país, així de bones a primeres, sembla una bona notícia. Fins que t’expliquen que serà un centre de medicina tradicional xinesa, que no un hospital. Als hospitals s’hi aplica la medicina, no creences pseudocientífiques i pràcticament medievals.

Anem per pams. Per començar, situem l’origen d’aquestes collonades. Teòricament, és mil·lenària, com bé s’encarreguen de publicitar. I, de fet, les seves nocions més bàsiques ho són. Tot i això, la Medicina Tradicional Xinesa que ens ha arribat a Occident i que es fa avui en dia és una “invenció” de les autoritats xineses creades entre 1950 i 1973 per unificar totes les teories absurdes que existien llavors. Aquesta reestructuració, però, no només tenia en compte les “teràpies” o el seu èxit, sinó que també es valorava (prioritàriament) que s’acomodessin als principis comunistes, per tal de competir amb la medicina oriental que entrava al país.

La millor manera per comprovar l’efectivitat d’un tipus de medicina concret és comprovar l’impacte que té sobre l’esperança de vida. I, en aquest cas, no hi ha res més clar que les dades pures i dures.

chartLes dades no enganyen, segueixen sense ser opinables. I demostren el que demostren, en aquest cas, que fins l’entrada de la medicina occidental a la Xina, l’esperança de vida del país era pràcticament 20 anys menor als països on sí s’utilitzava aquesta medicina actualitzada. 20 anys. 20. No és poca cosa. Curiós que una medicina “mil·lenària” es vegi superada d’aquesta manera per una medicina actualitzada, no? Bé, de fet no. És el que té basar la medicina en creences absurdes i/o polítiques o en el mètode científic, que només una cura. I no és la xinesa.

Més coses. Habitualment, els usuaris d’aquests tipus de pseudomedicina la defensen per ser natural, menys agressiva i blablabla. Només una cosa. Està molt bé la medicina natural fins que aquesta contribueix a extingir espècies que ja estan en perill. A tall d’exemple, l’Smithsonian va publicar un article on recollia fins a 10 espècies que s’utilitzaven en la preparació de cremes i ungüents propis de la “Medicina” Tradicional Xinesa. Us el deixo aquí.

La única disciplina que ha aconseguit demostrar, seguint el mètode científic, que realment pot arribar a funcionar per certs tipus de dolor localitzat és l’acupuntura. Sí, lo de clavar-te agulles pel cos. Diversos estudis han comprovat que funciona, cosa a la que s’agafen com a argument els practicants de aquesta “Medicina” Tradicional Xinesa. Curiosament, sempre semblen oblidar que el que també s’ha comprovat és que tant li fot on clavem les agulles, que sempre funcionen. Res de línies imaginàries d’energies rares, tant si et punxo jo com un expert aconseguirem el mateix efecte.

I ja per acabar, he vist més d’un cop defensar aquest tipus de “Medicina” justificant l’atorgament del premi Nobel de medicina a Tu Youyou. Em nego a que es rebaixi així un premi Nobel dels que encara et fan creure una mica en els premis aquests. Sí, Tu Youyou estudiava les aplicacions de la “Medicina” Tradicional Xinesa. Però ho feia des de la vessant científica, aplicant el mètode científic i carregant-se moltes teories absurdes d’aquesta teràpia. En altres paraules, va agafar el que sí funcionava de tot plegat i que havia pogut demostrar seguint el mètode científic. Prou mentides.

En fi, al final en @Gargotejant (així el trobareu a Twitter) ho explica millor, més ràpid i amb més gràcia en una sola vinyeta.42742937-3c9d-46e9-8e22-882aceff2322


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s