Publicitat gairebé enganyosa. Capítol 1: L’Actimel

Vivim en un temps en que ho volem tot i volem ara. Cremes anti-arrugues que prometen rejovenir-nos en només uns dies, complements alimentaris que ens aprimen 10 kg en un mes, iogurts que ens faran més sans prenent només un al dia, etc. Però darrera de tota aquesta publicitat miraculosa hi ha estudis poc contrastats, trampes legals i llenguatge enganyós que fan milionàries a moltes empreses a costa de la nostra ingenuïtat. Hi ha molts casos que crec que poden donar per varis capítols en aquest blog però he volgut començar pel famós Actimel (i equivalents productes de iogurt pro-biòtic d’altres marques).

L’Actimel és un producte làctic fermentat que conté un ferment exclusiu inventat per Danone amb propietats quasi màgiques, el Lactobacillus Casei DN-114 001, i que promet “activar les nostres defenses” i lliurar-nos de tot mal, amén. Recordem un anunci d’Actimel de fa uns anys:

Què, acollonant, eh? La part de “Esto es ciencia” casi em fa plorar. I remarcar que la Susanna Griso és mare per apel·lar a l’instint maternal ja ni t’explico.

Aquest anunci, de 2009, es troba penjat al canal de Youtube oficial d’Actimel i va ser premiat al 2010 per la Organització en defensa dels consumidors espanyola (FACUA) com al segon pitjor anunci de l’any. Molts organismes similars d’altres països ja havien denunciat a Danone per publicitat enganyosa en els anuncis d’Actimel així que, aquell mateix any, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va prendre part a l’assumpte i va publicar un informe on tirava per terra 20 estudis de Danone sobre la suposada capacitat de l’Actimel per reduir les toxines produïdes pel bacteri Clostridium difficile.

Ja tenim el sarao muntat: Danone diu que la EFSA no te credibilitat i juntament amb altres marques forma una societat anomenada Global Alliance for Probiotics (GAP) per fomentar els beneficis dels seus productes. Presenten més i més estudis que no paren de ser rebutjats per la EFSA i el temps va passant…

Llavors arriba 2012 i la EFSA treu un nou reglament, que és el següent:

“Reglament (UE) nº 432/2012 pel qual s’estableix una llista de declaracions autoritzades de propietats saludables dels aliments”

I, el senyor Danone, que és més llest que la gana, s’ho llegeix i troba que diu això:

actimel

“La Vitamina B6 contribuye al funcionamiento normal del sistema inmunitario”

Mireu ara aquest altre anunci d’Actimel, de 2014:

OH! Surprise! Fixeu-vos en la frase, és digna d’anàlisi sintàctic:

“Actimel, con L. Casei Danone, contiene Vitamina B6 que ayuda a nuestras defensas…”

Observeu que el subjecte del verb ajudar no és un altre que la Vitamina B6, el L. Casei no hi pinta res! Però per costum, el seguim relacionant com al principi actiu màgic.

Llavors, parlem ara de la Vitamina B6. On la podem trobar? Necessitem un aportament extra a la nostra dieta per poder tenir un sistema inmunològic normal?

vitb6rda

La quantitat diària recomanada de Vitamina B6 per un adult és d’entre 1,6 i 2,0 mg. Un Actimel aporta 0,21 mg de Vitamina B6, entre un 10 i un 15%. Veiem la següent taula per veure l’aportament de Vitamina B6 en alguns aliments:

vitaminab6

Un sol plàtan ja aporta el triple de Vitamina B6 que un Actimel, com també el pollastre, les patates, etc. Així que, si teniu una dieta normal, en cap cas us serà necessari un aportament extra.

En conclusió, com va dir la meva companya Maria en el seu post, Els miracles no existeixen. Beure un Actimel cada dia no us farà uns super herois capaços de superar els dies més durs i no posar-vos malalts mai o, si més no, no ho farà més que un simple plàtan. Estalvieu-vos aquests diners, que a més, és bastant car!

Fonts:

– La verdadera historia del Actimel (I) y (II)

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to fermented milk containing Lactobacillus casei DN-114 001 plus yoghurt symbiosis (Actimel®), and reduction of Clostridium difficile toxins in the gut of patients receiving antibiotics and reduced risk of acute diarrhoea in patients receiving antibiotics pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006

Aprendiendo ciencia con Actimel

Global Alliance for Probiotics

Reglament (UE) nº 432/2012 pel qual s’estableix una llista de declaracions autoritzades de propietats saludables dels aliments


2 thoughts on “Publicitat gairebé enganyosa. Capítol 1: L’Actimel

  1. Molt ben explicat!!! I sembla que no però el canvi el van tenir que fer però després de tants anys que la gent ja creu que és L. casei el “bo per al sistema immune”. I nutricionalment?? fan falta 3 potets d’actimel per a obtenir el mateix contingut nutricional que un sol got de llet! I un altre “timo” de Danone són els beneificis d’Activia, a USA els hi van posar multa pels dos productes!!!

    M'agrada

Deixa un comentari